Plan Do See and Tadao Ando reimagine former Nintendo HQ as Kyoto hotel

Plan Do See and Tadao Ando reimagine former Nintendo HQ as Kyoto hotel

Plan Do See and Tadao Ando balance past and future as they transform Nintendo’s former HQ in Kyoto into a boutique hotel, Marufukuro

The former HQ of gaming giant Nintendo is getting a new lease of life as a boutique Kyoto hotel – Marufukuro – following a top-to-toe makeover by Tokyo hospitality group Plan Do See, in collaboration with Japanese architecture master Tadao Ando.

For decades, the building had been an empty landmark on a quiet Kyoto street corner, between Kyoto’s Kamo and Takase rivers – its ornate stone façade, forest green signage and art deco grilles contrasting with the traditional cityscape surrounding it. Now, it is set to offer a new spin on the ancient city’s long-standing balancing act between past and future.

Exterior detail of Marufukuro, former Nintendo HQ, now Kyoto hotel redesigned by Plan Do See and Tadao Ando
Marufukuro hotel exterior

The hotel spans three structures dating back to 1933. These were once the HQ and warehouse for the Kyoto-born Nintendo (whose distribution company at the time, Marufuku, specialised in playing cards), plus the residence of Nintendo’s founders, the Yamauchi family.

The buildings are a time capsule of early Showa-era architecture, riffing between Japanese and Western influences. Plan Do See’s renovation weaves a contemporary edge into the unique interiors, which remain awash with sweeping masonry, geometric motifs, art deco fireplaces and jewel-toned textiles.

Meanwhile, Ando created a new annex in signature swathes of concrete, while advising on the renovation of the original structures.

Bedroom of Marufukuro, a Kyoto hotel by Plan Do See and Tadao Ando
Guest room in the Diamonds annex

‘We wanted to preserve the memories of the original 1933 headquarters and bring it back to life for the present day, passing it on to future generations,’ says the architect. ‘It’s a place to enjoy new experiences in an ancient city. I hope that people will sense the atmosphere of the original headquarters when they visit – and also feel the new layers of Kyoto’s history.’

The façade offers a bold departure from Kyoto’s more low-key and minimalist hotel aesthetics, as reflected in the strong lines and curves of its stonework. There are hints of its history in the vintage green signage and the iron grilles depicting original patterns from early Nintendo playing cards.

Nintendo playing cards in frame on wall at Marufukuro hotel, Kyoto
Playing cards reference the building’s past life as Nintendo HQ

A total of 11 guestrooms and seven suites span the four buildings, each named after a playing card suit. Centre stage is the former head office, Spades, with its intricate ironwork entrance, pastel floor tiles and a large sculpture of an egret by paper artist Taki Tamada, fashioned from old wallpaper from the original building. Spades is home to two spacious guest rooms (picture William Morris wallpapers and original white circular lighting). Meanwhile, upstairs is the bar and library – a smooth mesh of modern curves, soft tones and warm metal accents, plus an outdoor terrace, by Tokyo-based Suppose Design Office (the only area of the hotel commissioned by a member of the original Yamauchi family).

Connected to this building is Ando’s new Diamonds annex, which features a more minimalist palette of white, concrete, jewel-hued curtains, and walls of windows in seven spacious guest rooms, including the Marufukuro Suite, which spans this building and Spades. Contemporary lighting accentuates the curved wood of the chairs, by Japanese manufacturer Conde House and crafted in Hokkaido’s Asahikawa region. 

In Hearts, the former family home, are five guest rooms fusing vintage Western and Japanese aesthetics, including, among them, tatami flooring, sliding paper screens and a bathtub in an indoor courtyard space.

Interior of Marufukuro, Kyoto hotel by Plan Do See and Tadao Ando
Carta restaurant within the Clubs building

The final building is Clubs, the former storage structure, whose four guest rooms are a visual feast of original and updated design details – from vivid red carpets, turquoise curtains and geometric wallpapers to large wooden wardrobes with modernist motifs (adapted from old doors) and monochrome tiled balconies with mountain views.

Clubs is also home to modern Japanese restaurant Carta, helmed by renowned chef Ai Hosokawa, with blue tiles and a clean-lined central square counter that seats 15.

Aoi Hasegawa, designer at Plan Do See, says of the hotel’s distinctive design: ‘It is a beautiful mix of Japanese and Western styles, unique to its era. We kept many characteristic details, such as stained glass windows, beams and fireplaces, and we also selected different materials – vintage and modern furniture and lighting – in an attempt to create harmony between the original décor and the new interior. The contrast with Ando’s architecture was more beautiful than we could have imagined.’ §

Wallpaper* Newsletter

Wallpaper* is supported by its audience. When you purchase through links on our site, we may earn an affiliate commission. Learn more.

© Future Publishing Limited Quay House, The Ambury, Bath BA1 1UA. All rights reserved. England and Wales company registration number 2008885.