This Japanese concrete house has been sculpted to perfection

This Japanese concrete house has been sculpted to perfection

Sculpt, by Hyogo-based architecture studio Maniera, is a Japanese house carved out of sculptural concrete

The highly sculpted front façade of Sculpt – a Japanese concrete house in Ashiya, designed by Hyogo-based architecture studio Maniera – is not the result of an arbitrary gesture or architectural flight of fancy. Instead, the home’s elegant frontage was carved so that it accommodates existing plant life on the site, and in particular, a mature tree growing right outside the plot, just off the street. At the same time, Sculpt’s seemingly enclosed, dramatic volume belies the open, flowing spaces inside, protecting the owners’ privacy. 

Upon entering through the front gate and that opaque exterior, visitors encounter a light, floating staircase that hints at the cleverly layered nature of the house, which is spread across different levels. ‘Inspired by architect Carlo Scarpa, we want to challenge the use of concrete to make complex three-dimensional shapes,’ explains the architecture team, consisting of practice heads Kazuo Oe, Terumi Oe and Taisuke Oe, and project architect Shunsei Fujimura. This staircase leads straight up to the first level, where the home’s main living areas are located, orientated towards views of nearby Mount Rokko. Spaces throughout are arranged around four concrete columns that set a cross-shaped floorplan. 

interior staircase at modern Japanese concrete house

A second level contains bedrooms, and from every space, the residents can feel connected to nature, either through views of the mountains in the distance, or through planted areas and terraces. This part of the home feels more intimate and was designed to be ‘quieter’, through the use of oak and other natural materials and colours – contrasting with the more sleek, contemporary atmosphere of the social areas below. Still, just as below, views through parts of the house and outwards allow the gaze to travel and create a feeling of spaciousness. 

Maniera is a studio well accustomed to tackling residential design challenges in urban environments, having made its name through a growing portfolio of carefully handled, beautifully designed Japanese houses across the wider region around Hyogo and Osaka. 

Perhaps the space that sits closest to the heart of its authors, the architects reveal, is the lower-ground level’s bar. A room conceived for entertaining, this is a more exuberant interior composed of a bar counter made of oxidized copper, antique bricks, velvet curtains, neon lights and dark mirrors. The effect evokes a 1970s style, the architects explain, producing a fun counterpoint to the calming domestic spaces above. §

Wallpaper* Newsletter

Wallpaper* is supported by its audience. When you purchase through links on our site, we may earn an affiliate commission. Learn more.

© Future Publishing Limited Quay House, The Ambury, Bath BA1 1UA. All rights reserved. England and Wales company registration number 2008885.